Vesi ja sanitaatio kaikille!?

thirsty_world03


Tietokirjailija Maude Barlow esittää kirjassaan Veden varassa kolme globaaliin vesikatastrofiin vievää uhkakuvaa:
1) Maailmasta on loppumassa makea vesi.
2) Hupenevat vesivarat jakautuvat yhä epätasaisemmin eli yhä useampi maailman ihmisistä joutuu selvitytymään ilman puhdasta vettä.
3) Hupenevat vesivarat ovat siirtymässä yhä enenevässä määrin yksityisten yhtiöiden omistukseen.


Ovatko Barlowin esittelemät uhkakuvat pessimistisiä? Vai ovatko ne jo nyt todellisuutta? Huussi ry. järjesti tapahtuman maaliskuun lopulla Helsingissä, jossa perehdyttiin globaaliin vesi- ja sanitaatiotilanteeseen. Keskusteluun johdatti ulkoministeriön Ulla Hakala, joka korosti tilanteen vakavuutta ja esitteli Suomen roolia kansainvälisen vesikriisin ratkaisussa. Yksi Suomen tavoitteista on korostaa vettä ja sanitaatiota ihmisoikeutena. Käytännössä se tarkoittaa esim. juomaveden suhteen siihen pyrkimistä, että jokaisella ihmisellä olisi vähintään 20 litraa vettä päivässä käytettävissä alle kahden kilometrin hakumatkan päässä. Sanitaatio ihmisoikeutena taas tarkoittaa esim. sitä, että jokaisella maailman ihmisellä olisi käytettävissään terveydellisesti ja ekologisesti turvallinen sekä kulttuurillisesti hyväksyttävä käymälä, joka olisi saavutettavissa ympäri vuorokauden. Toinen Suomen painopiste liittyy ratkaisujen etsimiseen poliittisesti vaikeisiin rajavesikysymyksiin. Ne ovat merkittäviä kysymyksiä, koska yli puolet maailman vesivaroista on rajavesiä. Suomi pyrkii myös osallistumaan aktiivisesti uusien globaalien kestävän kehitysten tavoitteiden eli ns. post 2015 -tavoitteiden muotoiluun. Ne ovat jatkoa vuosituhattavoitteisiin, koko maailman yhteisiin kehityspäämääriin, joiden takaraja on 2015. Vaikka vuosituhattavoitteita ovat monet pitäneet onnistuneena köyhyyden vastaisena kampanjana, niin sanitaation edistämisen osalta ne ovat osoittautumassa puutteellisiksi. Post 2015 -tavoitteiden onkin tarkoitus vastata entistä paremmin maailman vesi- ja sanitaatiohaasteisiin.


Keskustelun jälkeen tapahtumassa esitettiin A Thirsty World (2012) -elokuva, joka on palkitun elokuvantekijän ja valokuvaajan, Yann Arthus Berntrandin (mm. HOME), huikaisevan kaunis dokumenttielokuva maailman vesivaroista. Bertrand onnistuu samaan aikaan näyttämään sekä tarkkoja yksityiskohtia että kuvaamaan kokonaistilanteen siitä, miten riippuvaista elämä on vedestä ja miten ihmisen toiminta on vaikuttanut veteen sen eri ilmenemismuodoissa. Vaikka tilanne on huolestuttava, A Thirsty World antaa myös toivoa: miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat liittyneet mukaan suojelemaan maapallon elintärkeitä vesivaroja.


Nyt järjestämme toisen näytöksen elokuvasta Tampereen sosiaalifoorumissa (Werstas) helatorstaina 29.5. klo 16.15. alkaen. Näytökseen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Mainokset

One thought on “Vesi ja sanitaatio kaikille!?

  1. Päivitysilmoitus: Huussiblogi - KEKO ekologinen kuivakäymälä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s