Kultainen talikko löysi taas seinänsä

Kuva

Toissaviikko oli Suurten Tapahtumien Viikko sekä minulle, että Huussille. Olemme jo 13 vuoden ajan jakaneet Kultaista Talikkoa tunnustuksena vuoden huussiteosta, tänäkään vuonna emme rikkoneet perinnettä. Olimme torstaina 5.6. vierailulla Biolanin hulppeissa tiloissa Eurassa (siitä voisi kirjoittaa oman tarinansa), matkan tarkoituksena oli ojentaa tämän vuoden huussiteosta tunnustus Biolanin kehittäjälle ja hallituksen puheenjohtajalle Pekka Kariniemelle. Pekka on jo 40 vuoden ajan tehnyt töitä ravinnekierron sekä Suomen ja globaalien vesistöjen ja kuivakäymälöiden puolesta. Viisauden sanoja päästeli Pekka suustaan tuumatessaan, että ”Vesivessa on yksi ihmishistorian järjettömimmistä keksinnöistä”.

Minusta on tullut vessauskovainen näiden neljän työkuukauden aikana. Yhdyn Pekan mielipiteeseen täysin. Viimeisten kuukausien aikana olen oppinut käsittämättömän määrän asioita vesivessoista, jäteveden puhdistuksesta, ravinnekierrosta, virtsan (ja kakan, kyllä, kakka mainittu, kuuluu työnkuvaan) lannoiteominaisuuksista, haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta, viemäriverkoston vuodoista ja saneerausvelasta, kehitysmaiden sanitaatiotilanteesta, Ulkoasiainministeriön ja EU:n hankepolitiikasta (erityisesti viimeisestä olisi pari sanaa sanottava… ehkä siitä myöhemmin) ja muusta mahdollisesta, jonka aivoni nyt juuri sulkevat muistin ulkopuolelle. MIELENKIINTOISTA, ihan rehellisesti. Tässä työssä olen tullut siihen lopputulokseen, että vesivessa, kaikkine hienoine ominaisuuksineen, on todellakin järjetön asia. Meillä on fosforipula, erittäin huonossa kunnossa oleva viemäriverkosto, ravinteita järvissä peltojen sijaan, 1,1, miljardia ihmistä ilman käymälää ja sitten meillä on vesivessa. Meillä voisi olla kuivakäymälä. Meillä voisi olla suljettu ravinnekierto, missä meidän tuottamamme ravinteet päätyvät takaisin kiertoon sen sijaan, että ne pitää repiä kaivoksista yhä suuremmalla vaivalla ja hinnalla. Minä uskon kuivakäymälään.

Kuten tässä vaiheessa ehkä käy ilmi, minusta on todellakin tullut uskovainen. Puhdasta paatosta blogin täydeltä. Suotakoon se minulle. Täytyy olla erinomaisen tyytyväinen, että on päässyt tekemään tällaista työtä ja TÄLLAISESSA PORUKASSA, ei ole joka tytöllä mahdollisuutta vastata joka päivä puhelimeen ”Karoliina Huussista”. Päivittäin tulee uuttaa asiaa eteen ja ihan oikeasti opin kokoajan jotain lisää. Eilen opin muun muassa asioita pääkirjaotteesta, noin niinkun esimerkkinä.

Palatakseni vielä alkuun ja kultaisen talikkoon, haluan loppuun todeta, että Pekka oli vilpittömästi yksi inspiroivimmista ihmisistä, joita olen tässä viime aikoina tavannut. Siinä on ihminen, joka ymmärsi tämän asian tärkeyden jo 40 vuotta sitten ja ymmärtää sen edelleen. Talikko meni tänäkin vuonna täysin oikeaan osoitteeseen. Sen lisäksi oli ihana katsella kun aikuinen mies liikuttui, tunnustus näytti olevan Pekalla todella kova juttu. Lopetan Pekan sanoin siihen huomioon, että olemme kaikki samassa ojassa eikä kenellekään ole hauskaa, jos ojan vesi on paskaista, sanan todellisessa merkityksessä. Siitä tulee silloin kaikkien ongelma.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s