Jätevedet eivät häviä minnekään vaikka asetus kumottaisiin

Satakunnan kansa kirjoitti pääkirjoituksessaan 7.10.2014 ”onnettomasta jätevesiasetuksesta”. Onneksi valveutuneet kansalaiset toivat tiedon tästä hieman virheellisestä näkökulmasta myös Huussin tietoon Pirkanmaalle, ja asiaan voitiin vastata. Ohessa Satakunnan kansassa sittemmin julkaistu vastine. Onnittelemme aktiivisia huussiuskovaisia, pitäkäähän silmänne auki jatkossakin!

*

Satakunnan kansan pääkirjoituksessa (7.10.2014) kritisoitiin hajajätevesiasetusta ja sen tarkoitusta. On totta, että asetuksen toimeenpanossa on kompasteltu, mutta jätevesien asianmukainen käsittely on silti tärkeää.

Puhdas vesi ja toimiva jätevesihuolto ovat sellaisia asioita, joita ei edes ajattele – kunnes jotain on pielessä. Tämän huomaa kun esimerkiksi omakotitalon putket jäätyvät kylmänä talviyönä tai kun sähkökatko lamauttaa kaivon pumpun: loppujen lopuksi nämäkään skenaariot eivät ole täysin harvinaisia ja ennenkuulumattomia.

Vaikuttaakin siltä, että jätevesiasetuksesta puhuttaessa on unohdettu sen perimmäinen syy: puhtaat vedet. Samalla kun murehditaan mitä pienpuhdistamo tai imeytyskenttä kustantaa, ei ajatella lähijärven leväkukintoja saati oman kaivon veden laatua. Ja vaikka oma kaivo osattaisiinkin pitää puhtaana, miten on naapurin kaivon tai lähivesistön laita?

Kieltämättä jätevesiasetus on toteutettu, tai ainakin siitä on tiedotettu, epäselvästi tai jopa puutteellisesti. Ihmisiä vainoaa epätietoisuus: mitä pitää tehdä kotona tai mökillä, mikä riittää, paljonko se maksaa, mitä huoltotoimenpiteitä järjestelmä vaatii ja niin edelleen.

Pääkirjoitus moittii myös edullista kuivakäymäläratkaisua, joka lehden mukaan ”ei ole tästä maailmasta”. On unohtunut, että ”huussi” ei tarkoita enää vain pihanperällä nököttävää vinoa tönöä kärpäsineen ja hajuineen. Päinvastoin, modernit sisäkuivakäymälät jopa päihittävät vesivessat hajuttomuudellaan, vähentävät kiinteistön jäteveden määrää, ovat hinnaltaan huomattavasti jätevesijärjestelmiä edullisempia, ja ennen kaikkea toimivat – ei ole huolta putkien jäätymisestä tai veden loppumisesta. Kuivakäymälöitä löytyy sisä- ja ulkokäyttöön, on kompostoivaa, polttavaa, haihduttavaa, pakastavaa ja ties mitä joka lähtöön. Käymäläjätevesissä on suurin osa ravinteista ja taudinaiheuttajista, ja jäljelle jäävät harmittomammat (ja halvemmin hoidettavat) harmaat vedet. Tämä helposti ylenkatsottu vaihtoehto rajataan usein virheellisesti vakiasuntojen ulkopuolelle. Kuitenkin moni valveutunut kansalainen onkin siirtynyt uuteen, kestävään aikakauteen ja hankkinut kesämökilleen tai haja-asutusalueen pientaloonsa sisäkuivakäymälän. Päreaikaan paluusta ei tässä ole kysymys.

Jätevesiasetuksen toimeenpanoon on useita helppoja ja suhteellisen edullisia keinoja, jos asioista ottaa selvää. Kilometrien päähän keskelle metsää on turhaa vetää viemäreitä, kun jo olemassa oleva infrastruktuuri uhkaa rapautua. Kiinteistökohtainen järjestelmä on usein ainoa järkevä ratkaisu haja-asutusalueilla. Asiantuntevaa jätevesineuvontaa annetaan monilla tahoilla ympäri maan kiinteistökohtaisesti, puhelimella ja sähköpostilla. Messuilla on esillä lukuisia vaihtoehtoja joka lähtöön, ja netistä löytyy neuvoja, esimerkiksi Käymäläseura Huussin sivuilta www.huussi.net.

On totta, että mökin mummot eivät aiheuta ympäristökatastrofia yksinään, mutta mummojen lisäksi haja-asutusalueilla asuu ja lomailee tuhansia perheitä, joiden jätevesistä muodostuu suuri virta. Kotitalouksien jätevedet eivät siis rajoitu pikkupisuihin, vaan kuten kesäinen uimaranta-gate muistutti, jätevesissä muhivat myös ilkeät taudinaiheuttajat. Kyseessä ei ole siis vain vesien puhtaus ja rehevöitymisen estäminen, vaan meidän kaikkien terveys. Asia on syytä ottaa vakavasti.

Mia O’Neill

hallituksen puheenjohtaja

Käymäläseura Huussi ry.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s