Swazimaan Mnymatsinin ’Project Launching Day’ – näkyvyyttä kuivasanitaatiolle

Green Living Movement (GLM) Swazimaa edistää paikallisten yhteisöjen kestävää kehitystä, vähentääkseen paikallisten köyhyyttä ja suojellakseen ympäristöä Swazimaassa. Tällä hetkellä GLM työskentelee kahden eri projektin parissa, jotka ovat molemmat Suomen ulkoministeriön rahoittamia: Mbabanen kuivasanitaatio- ja jätehuoltoprojekti (2014-2016), sekä kapasiteetin vahvistusprojekti (2013-2014). Mnyamatsini on yksi yhteisöistä, joiden kanssa GLM työskentelee ja jossa esiteltiin elokuussa 2014 kuivasanitaatio- ja jätehuoltoprojekti koko yhteisölle, paikalisille viranomaisille ja paikalliselle medialle.

Turun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen viimeisen vuoden opiskelija Lotta Eriksson ja viimeisen vuoden kehitysmaatutkimus-opiskelija Maria Jäppinen Ruotsin Lundin yliopistosta, työskentelivät GLM:n kanssa kesäkuusta syyskuuhun 2014. Lotta Erikssonin ja Maria Jäppisen työtehtävät olivat hyvin monipuolisia kolmen kuukauden työharjoittelun aikana. Yksi kohokohdista ja ns. ”konkreettisista” tapahtumista oli 16.8. ’Launching Day’: projektin esittely paikalliselle yhteisölle.

kuva1

Kuva 1 Maria ja Lotta seuraamassa paikallisten perinteistä tanssia (kuva: Maria Jäppinen)

Lotan ja Marian saapuessa Swazimaahan kesäkuussa projektin esittely-tapahtuman oli tarkoitus olla suunnattu vain paikalliselle johtoryhmälle ja yhteisölle, jonka kanssa GLM tekee yhteistyötä. Kuitenkin kesän kuluessa tapahtumaa laajennettiin, koska nähtiin että konteksti tarvitsee lisää huomiota. Mbabanen kuivasanitaatio- ja jätehuoltoprojektin yksi kohderyhmistä on paikallinen media, minkä takia heidän läsnäolo projektin esittelytapahtumassa on todella tärkeä. Monesti ihmisperäisen jätteen hyödyntämiseen liittyy ennakkoluuloja, joiden vähentämiseen tarvitaan koulutusta ja käytännössä havainnollistamista. Median läsnäolo on myös tärkeä sen takia, että kuivasanitaatiolle saadaan näkyvyyttä, jolloin ihmisten asenteet ovat hyväksyvämpiä ja mahdolliset ennakkoluulot vähenevät. Mnyamatsinin yhteisö on ollut hyvin positiivinen kuivakäymälöitä kohtaan, uskoen niiden mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Jotta tämä toivo tulee toteutumaan yhteisön kontaktihenkilöiden täytyy valistaa muita kyläläisiä, muuttaakseen heidän asenteita vielä positiivisemmiksi kuivakäymälöitä kohtaan. Senpä takia laajempi projektin esittely on keskeinen, jotta uutinen esim. tällaisista käymälöistä pääsee mahdollisimman laajasti leviämään.

Sateisesta päivästä huolimatta projektin esittelyyn pääsivät monet vaikusvaltaiset ihmiset, sekä paikallinen ’Swazi TV’-kanava ja n. 100 uteliasta paikallista. Päivän aikana esiteltiin; kaksi kuivakäymälää, jotka herättivät suurta kiinnostusta, jätteiden ’Drop-Off’ – piste ja harmaan veden ’uudelleenkäyttömenetelmä’. Paikallisen yhteisön johtoryhmä suunnitteli tapahtumaan erilaisia jätehuoltoon ja sanitaatioon liittyviä draamaesityksiä, joiden toteutus onnistui erinomaisesti ja yleisö nauroi esityksille vedet silmissä. Paikalliset pojat tanssivat sekä modernin musiikin tahtiin, että paikalliseen rytmiin. Oli myös paljon puheita, missä Mbabanen kuivasanitaatio- ja jätehuoltohanketta kiitettiin ja eräs viereisen kunnan päämies halusi, että vastaavanlainen projekti aloitetaan myös hänen yhteisössään, Lobambassa.

kuva2 kuva3 kuva4 kuva5

Kuvat 2-5 Hankkeessa rakennettu uusi kuivakäymälä sisältä ja ulkoa. Kuivakäymälä herätti suurta kiinnostusta yleisössä! (kuvat: Maria Jäppinen)

Emme ihmettele niin monen tahon kiinnostusta, koska puutteellinen sanitaatio on Swazimaassa merkittävä ongelma aiheuttaen terveysriskejä ja kuolemantapauksia varsinkin kaikkein haavoittuvaisimmille ihmisryhmille, vanhuksille ja lapsille. Heinäkuussa 2014 Swazimaassa saatiin kokea valitettava Rota-viruksen aiheuttama ripuliepidemia, johon kuoli n. 40 lasta ja yli 3000 lasta sai tartunnan. Tämänkin epidemian taustalla oli puutteellinen sanitaatio ja huono juomaveden laatu.

Kuivasanitaatio on hyvä vaihtoehto Swazimaan kyliin, jossa pula vedestä on kovaa. Noin 40-60% Swazimaalaisista elää alle kansainvälisen köyhyysrajan, joka on 1,25 dollaria päivässä. Kuivakäymälöistä saatava lopputuote on ravinnerikas lannoite, jota voidaan käyttää maanviljelyssä, joka olisi suuri parannus alueen maanviljelijöiden satoihin sekä toimeentulooon (Mnymantsinissa 50% viljelee elannokseen). Lisäksi, monissa kylissä ongelmana on maa-alan puute, sillä viisihenkisten perheiden pitää kaivaa uusia pit latrineja (kuoppia maahan) joka toinen/kolmas vuosi, sillä ne täyttyvät entistä nopeammin johtuen moderneista siteistä ja vaipoista, joita ”vessoihin” heitetään. Tämänkin takia pysyvä toimiva vessa olisi hyvin tarpeellinen.

Blogin kirjoittajat: Lotta Eriksson ja  Maria Jäppilä

Käymäläseura Huussi ry ja Turun ammattikorkeakoulu on tehnyt yhteistyötä Swazimaan hankkeiden puitteissa jo vuodesta 2007. Uuteen hankekauteen ja uusille alueille siirryttiin vuoden 2014 alussa.

Kiinnostuitko hankkeesta? Lue lisää: http://www.huussi.net/toimintamme/hankkeet-nyt/swazimaa/

Haluatko tukea hanketta? Tee suora lahjoitus, osta aineeton lahja tai ryhdy huussikummiksi! Katso ohjeet täältä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s