Jätteestä resurssiksi

Haja-asutuksen jätevesiasetuksen toimeenpanolla on ollut hieman kivinen ja mutkainen tie. Viime vuoden lopulla ympäristöministeri esitti, että vanhoja kiinteistöjä koskevaa siirtymäaikaa jatkettaisiiin kahdella vuodella lisää eli vuoteen 2018 asti. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että mitään oleellista ei ole muuttumassa asetuksen suhteen. Kahden vuoden lisäajan avulla voi saattaa kiinteistön jätevesiratkaisun loppuun; se ei tarkoita kahden vuoden toimettomuutta asian suhteen vaan on ennemminkin mahdollisuus toteuttaa parempi ja kestävämpi ratkaisu. Tarve haja-asutuksen jätevesien puhdistuksen saattamiselle ajan tasalle ei ole kadonnut mihinkään vaan kasvaa koko ajan. Yhden huushollin jätevedet eivät ehkä yksinään pilaa ympäristöä, mutta yhdessä muiden kanssa niistä syntyy virta, joka on maatalouden jälkeen toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja. Maatalouden kuormitusta on vähennettävä, mutta sitä on tehtävä – ja tehdäänkin – riippumatta muiden kuormituslähteiden vähentämiseen kohdistuvista toimenpideistä. Samoin haja-asutuksen jätevesistä aiheutuvaa kuormitusta on vähennettävä siihen soveltuvin keinoin.

Jätevesi on jätettä silloin kun sitä ei puhdisteta. Se ei kuitenkaan aina ole samanlaista jätettä vaan riippuu siitä, mitä jäteveden sekaan sotkee; jäteveden laatuun voi siis itse vaikuttaa. Sillä on vaikutusta, millaisia pesuaineita käyttää ja millaisia kemikaaleja huuhtelee viemäriin. Eniten on kuitenkin vaikutusta sillä, jos ottaa käyttöönsä kuivakäymälän vesivessan sijaan. Käymäläjäte on se jae jätevedessä, joka aiheuttaa eniten puhdistukseen liittyviä vaikeuksia ja kustannuksia. Jätevesien ravinteet, joita ei tulisi päästää vesistöihin tai pohjavesiin, ovat suurimmaksi osaksi peräisin käymäläjätteestä. Käsitteleämällä käymäläjätteet asianmukaisesti kuivana, jää jäljelle useimmiten toki pesuvesiä sisältävät harmaat vedet, jotka on myös puhdistettava. Niiden puhdistaminen on kuitenkin huomattavasti yksinkertaisempaa ja edullisempaa kuin käymäläjätettä sisältävien mustien vesien.

Käymäläjätteen sisältämät ravinteet tekevät siitä ongelman lisäksi myös mahdollisuuden. Teollisten lannoitteiden saatavuus on vähentymässä ja hinta nousemassa lähivuosikymmeninä rajusti. On siirryttävä yhä enemmän kiertotalouteen ravinteiden suhteen. Tiiviisti asutuilla alueilla käymäläjätteesta tulevia ravinteita on vielä tällä hetkellä käytännöllisintä ottaa talteen jätevedenkäsittelylaitoksilla. Kiertotaloudessa pyritään kuitenkin hyödyntämään yksittäisiä materiaalivirtoja. Esimerkiksi pelkästään muovia tai metallia sisältävät tuotteet ovat paljon helpompia kierrättää kuin tuotteet, joissa on molempia. Samoin virtsan ja ulosteen hyödyntämisestä omina materiaalivirtoinaan olisi suuri hyöty. Tällä hetkellä siihen liittyy kuitenkin lainsäädännöllisiä hidasteita, koska virtsaa ja ulostetta ei saa luovuttaa tai myydä oman kiinteistön ulkopuolelle, paitsi kokeilu- ja tutkimuskäyttöön. Haja-asutusalueiden kotitaloudet, joilla usein on omaa pihaa tai puutarhaa, voisivatkin olla edelläkävijöitä tässä asiassa. Kierrättämällä omat käymälätuotoksensa voisi kokea olevansa ongelman sijaan osa ratkaisua.

Ohjeita virtsan ja ulosteen turvalliseen käsittelyyn ja hyötykäyttöön löydät tästä linkistä.

Sami Keto
Kirjoittaja toimii projektikoordinaattorina Käymäläseura Huussi ry:ssä.

pikkulogo

Käymäläseura Huussi ry on mukana valtakunnallisella jätevesiviikolla 18.–24.5.2015, jolla vauhditetaan haja-asutusalueiden jätevesien hyvää käsittelyä. Jätevesiviikolla kannustetaan kiinteistönomistajia tarkistamaan jätevesijärjestelmänsä ja suunnittelemaan sen uudistamista hyvissä ajoin. Tavoitteena on opastaa askel askeleelta, miten jätevesien käsittelyn saa kuntoon ja mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. Viikon kuluessa muistutetaan, että tarjolla on puolueetonta, ilmaista ja myös kiinteistöllä tapahtuvaa neuvontaa sekä erilaisia rakentamisen palveluita. Tarkemmin viikon tapahtumista tiedotetaan myöhemmin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s