EDISTYKSELLISTÄ KAKAN HYÖTYKÄYTTÖÄ JO VUODESTA 1932 – Vuoden Huussiteko -tunnustus Nekalan siirtolapuutarhan Taavi Seppälälle

Vuoden Huussiteko -palkinto, Kultainen talikko 2015, luovutettiin perjantaina 5.6. maailman ympäristöpäivänä Nekalan siirtolapuutarhan isännälle Taavi Seppälälle. KSH ry:n vuosittain myöntämä Kultainen talikko -palkinto on tunnustus esimerkillisestä Huussi-asian edistämisestä. Taavi Seppälä on 14. tunnustuksen saaja.

WP_20150605_012

Talikon luovutus 5.6.2015 Nekalan siirtolapuutarhan isännälle Taavi Seppälälle.

Taavi Seppälä on jo vuosia toiminut kuivakäymälöiden edistäjänä Nekalan siirtolapuutarhalla. Hänen omistautumisensa kuivakäymälöiden sekä käymälöistä saatavien ravinteiden käytön edistämiseksi on ollut uraa-uurtavaa ja muilta siirtolapuutarhoilta on käyty hakemassa esimerkkiä käymälälannoitteen käsittelystä ja loppukäytöstä. Nekalan siirtolapuutarhalla on yhdeksän kuivakäymälää siirtolapuutarhan asukkaiden ja kävijöiden käytössä. Vuosina 2005–2010 alueen kompostikäymälät ja käymäläjätteen käsittely uudistettiin täysin ja näiden uudistusten suunnittelu oli pääasiassa Taavin käsialaa. Käymälöiden tuotokset käytetään perusteellisen jälkikompostoinnin jälkeen sekä Nekalan yleisalueilla että asukkaiden viljelyksillä. Nekalan siirtolapuutarhan ja Taavin työ ravinnekierron eteen on siis ollut edistyksellistä, varsinkin näinä päivinä kun ravinteiden kierrätys on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Ravinnepula on monissa maissa jo valtava ja samalla huuhtelemme ihmisten tuottamat erinomaiset ravinteet puhtaalla vedellä pöntöstä alas.

Huussi ry ja Nekalan siirtolapuutarha yhdessä Taavin kanssa ovat tehneet yhteistyötä erityisesti ravinnekierron edistämiseksi. Siirtolapuutarha otti vastaan viime kesänä Käymäläseuran mobiilikuivakäymälän KEKO:ssa kerätyt tuotokset. Lisäksi olemme tehneet yhteistyötä esimerkiksi tutkimalla Nekalan kuivakäymälöiden suotonesteitä. Kuivakäymälät ovat herättäneet kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella ja siirtolapuutarhaan on käynyt tutustumassa vieraita kymmenistä maista mm. yhdistyksen järjestämän kansainvälisen kuivakäymäläkonferenssin aikaan. Taavi on ottanut meidät aina ilolla vastaan ja esitellyt mallikkaasti hoidettuja kuivakäymäläratkaisuja niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin ryhmillemme.

WP_20150605_027

Kultaisen talikon uusi omistaja Taavi Seppälä.

Nekalan siirtopuutarha perustettiin vuonna 1932 ja Nekalan siirtolapuutarhayhdistys vuonna 1933. Vuoden 1932 talousarviossa ”ulkohuonerakennuksiin” oli varattu peräti 600 mk. Näistä ajoista on tultu pitkälle ja nyt Nekalassa on erittäin toimiva, ravinteet kierrättävä kuivakäymäläjärjestelmä, jota kelpaa esitellä. Nekalan siirtolapuutarha sijaitsee Tampereella muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja on palstamäärältään Suomen kolmanneksi suurin.

WP_20150605_044

Talikkoa Nekalan siirtolapuutarhan Pirtillä olivat luovuttamassa KSH ry:n Karoliina Tuukkanen ja Susanna Pakula.

Lämmin kiitos Taaville ja Nekalan siirtolapuutarhalle upeasta yhteistyöstämme ja toivottavasti yhteistyömme jatkuu vielä monen monta hedelmällistä vuotta! Juhlistimme Taavia ja Kultaista talikkoa aurinkoisessa kesäsäässä siirtolapuutarhan idyllisessä miljöössä, ja herkuttelimme emännän loihtimalla suuhun sulavalla kermakakulla siirtolapuutarhan Pirtillä. Saattoipa vierailun aikana siirtolapuutarhakärpänen puraista yhtä ja toista työntekijäämme, ja viikonloppu mennä omasta kukkivasta puutarhapalstasta ja pikkumökistä haaveillessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s