Pissaa peltoon!

Tiesitkö, että tuotat vuodessa keskimäärin 500 litraa virtsaa? Se riitäisi lannoittamaan 500 m² peltoa. 500 m² riittää tuottamaan kaurat aamupuuroosi kahdeksaksi vuodeksi – joka ikiselle aamulle. Tosiasiassa jokaisen aikuisen on mahdollista tuottaa 50-100 % oman ravintonsa vaativa määrä lannoitetta. Virtsa on ravinnerikas lannoite, sillä se sisältää samassa suhteessa typpeä, fosforia ja kaliumia, kuin kaupalliset lannoitteet. Tästä virtsan mahdottoman mahtavasta, mutta varsin alihyödynnetystä lannoitetehosta ponnistaa Biourea – innovatiivinen lannoitevalmiste suljetun ravinnekierron toteuttamisessa 2015-2016 –hanke.

Tampereen Ammattikorkeakoulun, Käymäläseura Huussi ry:n sekä Suomen Ympäristökeskuksen yhteisen Biourea-hankkeen yksi tavoite on mallintaa virtsan ja käymäläkompostin keräyksen, käsittelyn ja hyötykäytön teknisiä toteutuksia sekä edistää niiden tuotteistamista lannoitevalmisteiksi. Hankkeen aikana pilotoidaan virtsan keräystä, säilytystä, kuljetusta sekä lannoitekäyttöä maanviljelyssä, ja tehdään tarvittavat testit hygieniaan, turvallisuuteen sekä ravinnearvoihin liittyen. Hankkeen tavoitteena on myös tehdyn tutkimuksen avulla lisätä tietoisuutta virtsan lannoitekäytöstä ja osaltaan edistää lannoitelainsäädännön kehittämistä kestävän kehityksen ja suljetun ravinnekierron huomioivaan suuntaan tuottamalla aiheesta ajankohtaista ja monipuolista tietoa sekä tutkimustuloksia.

Hankkeessa tarvittava virtsa kerätään pääasiassa kesätapahtumista virtsan erottelevilla kuivakäymälöillä. Arkkitehti Riikka Pylväsen suunnittelemat Keko-kuivakäymälät ovat kiertäneet kesätapahtumissa ympäri Suomen jo kesästä 2014 alkaen, ja keränneet virtsan hyötykäyttöön. Edellisvuonna kerätty virtsa ja kiinteä jäte käytettiin lannoitteena Nekalan siirtolapuutarhassa, ja kesällä 2015 kerätty virtsa päätyy Biourea-hankkeen myötä maanviljelijöiden peltoon. Paitsi virtsankeräilyä, tapahtumissa tehdään myös tiedotustyötä hankkeen tiimoilta.

Kekot

Keko-käymälät

“Mitä te oikein teette sille pissalle, ei kai sitä noin vain peltoon kaadeta?”, on varsin yleinen kysymys. Biourea-hankkeessa virtsaa on tarkoitus hyödyntää kahdella tavalla: sekä nestemäisenä lannoitteena että struviittina. Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukaan lannoitteena käytettävää virtsaa tulisi vanhentaa kuusi kuukautta, jonka aikana taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Tämän ajan vanhennetaan virtsaa myös Biourea-hankkeessa, jonka jälkeen testattuna ja laimennettuna se voidaan levittää peltoon lannoitteeksi.

Valitettava tosiasia on, että tällä hetkellä Suomen lainsäädännön mukaan ihmisvirtsaa ei saa käyttää lannoitteena kaupallisessa viljelyssä. Yksi hankkeen tavoitteista onkin luoda perustaa sille, että sekä virtsa että käymäläkomposti saisivat lannoitetyyppinimen, jolloin niitä olisi mahdollista hyödyntää lannoitteina myös kaupallisessa viljelyssä, ja tällä tavoin luoda perustaa resurssitehokkaalle, suljettuun ravinnekiertoon perustuvalle mallille ihmisten tuottamien ravinteiden hyödyntämiselle.

Lomogram_2015-06-26_02-21-07-PM

TAMK:n harjoittelijat Michael ja Adhitya Kekojen kanssa Valtteri-festivaalilla 2015.

Lisätietoa hankkeesta voit lukea täältä.

Laura Puurunen

Kirjoittaja on harjoittelija Käymäläseura Huussi ry:n, Tampereen Ammattikorkeakoulun ja Suomen Ympäristökeskuksen Biourea – innovatiivinen lannoitevalmiste suljetun ravinnekierron toteuttamisessa 2015-2016 -hankkeessa

Kiertävän kuivakäymälä Kekon Facebook-sivuilta kuulet ravinnekiertouutisten lisäksi sen, missä voit Kekoon seuraavan kerran törmätä!

Käymäläseura Huussilla on vielä Facebookissa käynnissä mahtava kuivakäymäläkisa 30.6 saakka, vielä ehdit mukaan tykkäämällä Huussin sivusta ja jakamalla päivityksen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s