Huussihommissa Swazimaassa

Kaksi tyttöä, matkalaukut ja määränpäänä Swazimaa. Lensimme kolmeksi kuukaudeksi työharjoitteluun Green Living Movementille osallistumaan Käymäläseura Huussi ry:n kuivakäymälä- ja jätehuoltoprojektiin. Opiskelemme energia- ja ympäristötekniikkaa Turun AMK:ssa, joten tämä oli mielenkiintoinen mahdollisuus, jota emme voineet jättää väliin.

Aikamme täällä on kulunut jännittävissä ja yllättävissäkin työtehtävissä ja olemme päässeet vierailemaan moniin pieniin kyliin vuorien rinteillä. Olemme tutustuneet paikallisiin, jotka ovat aina järjestään olleet kiitollisia huussin pystytyksestä. Monesti paikan päälle on ilmestynyt naapureita tai ohikulkijoita ihmettelemään ja ihastelemaan tulevaa huussia. On ollut hieno huomata, miten positiivisesti ja mielenkiinnolla kompostoiva kuivakäymälä on otettu vastaan, siitäkin huolimatta, että asia on täällä edelleen tabu. Toki jossain määrin asiasta on työmailla jopa vitsailtu.
blogikuva 1
Kuva 1. Kuivakäymälää rakennetaan usean kyläläisen voimin Bukaan kirkon viereen.

Olemme saaneet todistaa neljän uuden kuivasanitaatiokäymälän rakentumista lähietäisyydeltä Bukan kylässä. Varsinkin siellä innostuneet ja ahkerat kyläläiset muodostivat hyvän rakennustiimin ja jokainen kantoi kortensa kekoon. Kylässä oli mallikas systeemi, jolla saatiin huussin rakennusoppia tehokkaasti eteenpäin. Paikan päällä oli oppinut rakentaja, joka osallisti ja opetti asukkaita, jotka seuraavassa rakennuskohteessa auttoivat ja neuvoivat taas seuraavia.

blogikuva 2

Kuva 2. Käymälä valmiina.

Kolme käymälöistä sijoitettiin omakotialueille. Ne on varustettu kahdella kompostikammiolla eli myös kahdella istuimella. Tarkoituksena on käyttää yhtä puolta kerrallaan ja vasta kun toinen kammioista on täynnä, siirrytään käyttämään toista. Näin siksi, että käymäläjätteellä on tarpeeksi aikaa kompostoitua. Neljäs käymälä rakennettiin kirkon yhteyteen. Koska siellä on käyttäjiä enemmän, päädyttiin ratkaisuun, jossa puolet erotettiin toisistaan väliseinällä, jolloin miehillä ja naisilla on omat sisääntulot. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat kammiot ovat yhtä aikaa käytössä, joten käymälän yhteyteen piti rakentaa kolmas kammio, johon käymäläjäte siirretään kompostoitumaan.

blogikuva 3

Kuva 3. Uudessa kuivakäymälässä on miehille ja naisille omat puolet.

 

Sinisiksi maalatut käymälät erottuvat maisemasta ja kiinnittävät ohikulkijoiden huomion, joka osaltaan voi edesauttaa tiedon leviämistä. Toivottavasti tulevaisuudessa yhä useamman pihaa komistaa kuivakäymälä.

Eeva Salmi ja Sanna Juola

Kiinnostuitko? Lue lisää Mbabanen kuivasanitaatio- ja jätehuoltohankkeesta

Haluatko tukea hanketta? Antamasi tuki helpottaa hätää ja menee varmasti perille. Lahjoita täällä!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s