Tulevaisuuden festaritrendi: ravinteiden kierrätys

Festarikansaa on viime vuosina villinnyt terveellisempi ja ympäristöystävällisempi ruoka. Voisiko seuraava trendi olla festariruoan mukana syötyjen ravinteiden kierrätys?

Mikä olisi kesällä parempaa, kuin mielettömät festarit, loistava seura ja herkullinen ruoka? Perinnefestariruoka, makkaraperunat ja pyttipannu, ovat hiljalleen saaneet väistyä bataattiranskalaisten, artesaanipizzojen, burritojen ja bowlien tieltä. Ympäristöystävällisten kasvisvaihtoehtojen tarjoamisesta on tullut uusi normaali.

Mikä menee ylös, päätyy myös alas. Ruuan mukana syödyt ravinteet vapautuvat pitkän jonotuksen jälkeen festivaalialueen käymälöissä. Tällä hetkellä tarjolla olevilla käymäläratkaisuilla ei saada ravinteita hyödynnettyä ruokaketjussa.

Jokainen meistä tuottaa ravinteita joka päivä, yhteensä noin 4 kg typpeä ja puoli kiloa fosforia vuodessa. Suurin osa ravinteista on virtsassa. Resurssitehokkain tapa saada ravinteet talteen olisi virtsan erilliskeräys. Virtsan erilliskeräys on mahdollista istuinerottelun tai kuivapisuaarien avulla. Taajamissa ja tapahtumissa on jo jonkun verran kuivapisuaareja käytössä, mutta niistä virtsa johdetaan tai kuljetetaan jätevedenpuhdistamolle, kuten myös bajamajoista kerätyt käymälätuotokset. Jätevedenpuhdistamoiden prosessissa typpi poistetaan pääasiassa ilmaan ja fosfori saostetaan niukkaliukoiseen muotoon, sen sekoittuessa samalla haitta-aineita sisältävään puhdistamolietteeseen.

Typestä ei ole toistaiseksi pulaa, mutta sen valmistukseen kuluu huomattavasti energiaa. Kasvien tarvitseman fosforin varannot ovat ehtymässä maailmanlaajuisesti. FAO:n mukaan ruoan tuotantoa olisi lisättävä 70 % vuoteen 2050 mennessä, sillä maailman väkiluvun ennustetaan lisääntyvän siihen mennessä yli yhdeksään miljardiin. Ruoan tuotannon lisääminen on mahdotonta ilman tehokkaampaa ravinteiden kierrätystä.

Sitran rahoittamassa Suomen Ympäristökeskuksen, Tampereen ammattikorkeakoulun, Käymäläseura Huussi ry:n, Puolustushallinnon rakennuslaitoksen MORTTI* -hankkeessa tutkitaan ratkaisuja virtsan ja ulosteen ravinteiden talteenottoon ja hyödyntämiseen kenttäolosuhteissa ja ulkoilmatapahtumissa. Tavoitteena on, että hankkeen loputtua olisi käytössä helposti siirrettävä käymäläjätteen käsittelylaitteisto, jolla voidaan jalostaa käymälätuotosten ravinteet joko lannoitteeksi ja maanparannusaineeksi tai muuntaa ne haitattomaan muotoon. Sille olisi käyttöä kaikenlaisissa massatapahtumissa, joissa tarvitaan väliaikaisesti suuri määrä käymälöitä.

Hankkeen aikana arvioidaan erilaisia keräys-, talteenotto- ja käsittelyratkaisuja. Kehitettyä järjestelmää koekäytetään erikseen valittavalla puolustusvoimien harjoitusalueella.

Olisiko muutaman kesän päästä kuuminta festaritrendiä ravinteiden kierrätys?

*MORTTI -Mobiili ravinteiden talteenotto kenttäolosuhteissa

http://www.huussi.net/toimintamme/hankkeet-nyt/mortti/

Hyvää festarikesää toivottaen,

Noora Lindroos (Sitra), Johanna Kallio (SYKE) ja Susanna Pakula (KSH)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s